Mióta kávézunk

Habár a mendemondák szerint eleinte rágcsálták a kesernyés ízű kávészemeket áloműző hatásáért, abban egyetértenek a források, hogy a kávécserje egy etióp tartományból, Kaffából származik. Később, a XV. században Arábiában indult a kávéivás, ami lassan Európában is elterjedt. Habár azóta hosszú utat járt be, mind a Kelet-Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, a Karib-szigeteken és Új-Guineában termelt Coffea arabica és a Nyugat-Afrikából vagy Indonéziából származó Coffea robusta magjából, a babkávéból pörköléssel készülő „fekete” rengeteg rajongót mondhat magáénak.
Természetesen a szemektől az italig hosszú út vezet: a kávét először is leszüretelik. A piros, érett bogyókat kézzel szedik le. Ezt követően megtisztítják és megérlelik a szemeket. Az utolsó lépés a pörkölés, amelynek hőfokát folyamatosan emelik. Ezután derül ki, hogy a kávét melyik minőségi kategóriába sorolják, azaz milyen íz-, aroma- és illatanyagokkal rendelkezik. Sokszor javítják fel a rosszabb minőségűt úgy, hogy jobb minőségűvel keverik össze. Miután összekeverték a kávészemeket, pörkölt bab, őrölt vagy kapszula formában kerül az üzletek polcaira, majd onnan egyenesen a konyhánkba.

Pozitív hatásai

Kávéból naponta 2,25 milliárd csésze fogy világszerte, ezért kijelenthetjük, hogy az egyik legnépszerűbb ital. Számos esszenciális tápanyag forrása, mint például a B2-vitamin, a pantoténsav, a mangán, a kálium, a magnézium vagy a niacin. A benne található több mint 1000 összetevő közül számos gyulladáscsökkentő hatással bír. Jelentős mennyiségű klorogénsavat, koffeint és terpéneket tartalmaz. A klorogénsav antioxidáns hatású, a koffein pedig serkenti az idegsejtek működését. Kutatások szerint a rendszeres kávéfogyasztással csökkenthető a kettes típusú diabétesz, valamint a Parkinson-kór és Alzheimer-kór kialakulásának kockázata. Egyes tanulmányok szerint megvédheti a szívet és fokozhatja az edzés teljesítményét is.
Növeli a fizikai teljesítőképességet, mivel növeli az epinefrin (adrenalin) szintet, amit szervezetünk fizikai igénybevétel esetén termel. Zsírégető hatású, mivel gyorsítja az anyagcserét.
A koffein a kávé elfogyasztását követő nagyjából 5 percen belül már kimutatható a test szöveteiben. Koncentrációja úgy 20-30 perc múltán éri el a maximumot, amely úgy 3-6 óra után csökken a felére, majd ürül ki fokozatosan.

CBD kávé

A CBD kávé megszületése tulajdonképpen „adta magát”, hiszen a kávé által létrejött éberség és a CBD által biztosított nyugalom megteremti fogyasztója számára a testi és lelki harmóniát.
A kávé kapszula formájának köszönhetően egy mozdulattal elkészíthető otthonunkban (akár „home office”-ban) vagy az irodában a CBD kávé, így most már bárhol élvezhetjük az egyedülálló kávéélményt.

Mi a CBD?